top of page
KijkopWelzijn

Mensen maken Barendrecht: Frans Pijnenburg


BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Frans Pijnenburg (69), secretaris van de Fietsersbond Rotterdam+Regio

Wat doe je? Als secretaris behartig ik met mijn medebestuursleden de belangen van alle soorten fietsers in onze regio. Van scholieren op transportfietsen en toerfietsers tot jonge ouders met bakfietsen en van senioren tot forensen op elektrische fietsen. We hebben veel contact met de gemeentes e.a. wegbeheerders om ruimte te creëren voor de fiets. Bijvoorbeeld over de ‘doorfietsroute’ F15 naar IJsselmonde en het Provinciaal Fietspad. Of over het weghalen van obstakels voor fietsers. We denken mee over de (sociale) veiligheid bij fietstunnels. Vaak is dat lange termijnwerk, soms kunnen we direct resultaat boeken bij gevaarlijke situaties als kapotte straatverlichting. Ik beantwoord mails en telefoontjes en schrijf brieven. Ook doe ik meldingen bij de gemeente. Het kost me ongeveer een dagdeel per week. Wel drie van de bestuursleden van de Fietsersbond Rotterdam+Regio wonen in Barendrecht; de afdeling Barendrecht is hiervan een onderafdeling.

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen? Fietsen maakt gelukkig. Het geeft vrijheid. Als tiener deed ik niets liever dan op een oude fiets van mijn vader in de bossen crossen. Ik ging op fietsvakantie op een zelfgemaakte tandem. Mijn vrouw en ik leven zonder auto en rijbewijs. We zijn er trots op dat we op de fiets en met OV overal kunnen komen en fietsten op de laatste vakantie naar Noord Frankrijk zo’n 1000 kilometer. Al sinds de jaren tachtig ben ik lid van de Fietsersbond. In ons tijdschrift zag ik eind 2015 een oproep staan voor een secretaris en daar heb ik op gereageerd. Ik ben ook vrijwilliger in de Oranjespeeltuin en voor het Taalgilde.

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander? Als we het fietsklimaat verder kunnen verbeteren in Barendrecht en onze regio. Ik ben trots en dankbaar als er iets gebeurt rondom knelpunten zoals het knooppunt voor Van der Valk Ridderkerk. We hebben acties om fietsendiefstal te verminderen en fietsers te informeren over dubbele sloten. Jaarlijks hebben we een fietsverlichtingsactie op de Middenbaan. We controleren dan de hele zaterdag de verlichting en repareren gratis lampjes. Het geeft veel voldoening als we onofficiële ‘olifantenpaadjes’ kunnen laten normaliseren of als (recreatieve) fietsroutes mooi op elkaar aansluiten. In Rotterdam heeft de Fietsersbond een fietsschool voor mensen die willen leren fietsen.

Welke gebeurtenis is je bijgebleven? Bij o.a. Carnisse Veste en op het Middeldijkerplein hebben we eind mei bewoners geïnterviewd over hun ervaringen met fietsendiefstal en -stallingen. Mensen kwamen spontaan naar ons toe toen ze ons Fietsersbond-hesje zagen en vertelden honderduit. Zo verzamelden we veel informatie waar de gemeente mee aan de slag kan. Er wordt hier in Barendrecht veel gedaan voor fietsers en in 2018 eindigde Barendrecht dan ook op de 14e plaats van de Fietsstadverkiezing. Onze ambitie is om in 2022 in de top tien te eindigen. Vanaf 16 augustus kunnen alle inwoners en fietsers die door Barendrecht komen, meestemmen! Inzetten voor een ander Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor het fietsplezier van anderen? Kijk op de site: barendrecht.fietsersbond.nl. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.


31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page