top of page

Online Alzheimer Café Barendrecht over “Benaderingswijze Dementie”

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2021
Vanaf de maand maart is er een online Alzheimer Café Barendrecht. Dit keer gaat Lenie de Jong in gesprek met Mireille Hollemans, psycholoog bij Aafje over het onderwerp benaderingswijze dementie.


De benaderingswijze van iemand met dementie is anders dan van mensen zonder dementie. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Als iemand zich veilig en serieus genomen voelt, verloopt communicatie een stuk gemakkelijker.


“Hoe je praat is belangrijker dan wat je zegt”

Bij de benaderingswijze van iemand met een dementie, speelt houding een grote rol. Contact tussen mensen bestaat voor een belangrijk deel uit met elkaar praten. Maar mensen met dementie kunnen dit steeds minder goed. Daardoor nemen woorden een steeds kleinere plaats in het contact in en wordt iemands houding des te belangrijker. Een groot deel van de communicatie met iemand met dementie bestaat uit lichaamstaal of non-verbale communicatie. Iemand met dementie begrijpt je beter als je je woorden ondersteunt met gebaren. Raak b.v. iemand even aan als je aandacht wil trekken en maak een drinkgebaar als je vraagt of iemand koffie wil.


Vanaf maart 2021 bieden we u een video aan van een gesprek dat anders zou plaatsvinden in het Alzheimer Café Barendrecht. Deze video is vanaf 18 maart te zien op de website van KijkopWelzijn en via Facebook.com/Kijkopwelzijn. Andere organisaties zoals Aafje, Laurens, Bibliotheek Aan Zet publiceren de video’s ook op hun websites.

Voor vragen of reacties naar aanleiding van het interview kunt e-mailen naar m.burger@kijkopwelzijn.nl of u kunt bellen naar 06-17123209. U kunt vragen naar Marlies Burger, projectleider KijkopWelzijn.


Het Alzheimer Café Barendrecht wordt georganiseerd door de werkgroep bestaande uit KijkopWelzijn Barendrecht, Aafje, Laurens, de bibliotheek aan zet.143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page