top of page

Mensen Maken Barendrecht (7)
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Lisette Knape.


Naam: Lisette Knape

Leeftijd: 54

Vrijwilligerswerk: hulp bij lichte opvoedvragen bij Home-Start.


Wat doe je?

Als ouders van jonge kinderen opvoedvragen hebben, kunnen zij terecht bij Home-Start. De coördinator, werkzaam bij CJG Rijnmond, koppelt het gezin aan een van de ruim veertig vrijwilligers. Als Home-Startvrijwilliger ben ik als het ware een ‘betrokken buurvrouw’: ik geef advies vanuit mijn eigen ervaring als moeder over de hulpvraag van het gezin. We praten over de opvoeding of andere onderwerpen die de ouder dwarszitten. Zo bereiden we soms een doktersbezoek of een oudergesprek op school voor. Op andere momenten ben ik samen met de ouder en het kind bezig met een activiteit. Dat levert vaak waardevolle tips op voor het gezin. Samen werken we op een positieve manier aan het verbeteren van de situatie. We nemen geen zorg over van het gezin en zijn ook geen ‘oppas’. De gesprekken kosten me ongeveer 2 à 3 uur in de week. Op dit moment is het contact vaak telefonisch of we gaan een stukje wandelen.


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

Ik heb lang in de (ouderen)zorg gewerkt, maar na de geboorte van ons derde kind kon ik mijn gezin niet goed combineren met onregelmatige diensten. Ik ben op het kantoor van mijn man gaan werken, maar miste de sociale contacten. In De Schakel las ik over Home-Start en na een fijne en leerzame cursus werd ik aan mijn eerste gezin gekoppeld. Iedere zes weken is er intervisie waarin ik met collega’s spreek en – uiteraard vertrouwelijk – ervaringen uitwissel. Dat is nu tien jaar geleden en inmiddels heb ik van ‘opvoeden’ mijn werk gemaakt. Ik ben nu pedagogisch medewerker op een kleinschalige BSO.


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

Als vrijwilliger stap ik laagdrempelig het gezin binnen. Ik heb de tijd om zonder vooroordeel te luisteren. Dat is voor de ouders al een hele geruststelling. Het is fijn om te zien dat na een tijdje de stress afneemt en de draagkracht van de ouders weer groeit. Door het informele karakter van onze gesprekken, ontstaat er een vertrouwensband waarin de ouders zich vrij voelen om hun zorgen te bespreken. Vaak krijg ik de vraag: ‘Je mag toch nog wel even in ons gezin blijven?’ Dit zie ik als teken dat onze band en helpende hand gewaardeerd worden.


Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

Sommige indringende verhalen van ouders of kinderen blijven je bij. Samen met de coördinator kon ik enkele gezinnen verder helpen door professionele hulp in te schakelen. Veel vaker is onze inzet al voldoende om het gezin zoveel draagkracht te geven dat ze zelfstandig weer verder kunnen. Ik heb veel bewondering voor hoe veerkrachtig gezinnen zijn, ook als ze weinig middelen ter beschikking hebben. Daar leer ik weer van.


Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om een luisterend oor voor een ouder met een jong gezin te mogen zijn? Kijk op de site van Home-Start, www.home-start.nl. Coördinator Jeanette Dekker is bereikbaar op 06-35124547, home.start.BAR@cjgrijnmond.nl. Of oriënteer je op een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl.

54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page