top of page

Dementie

Dementie Vriendelijk Barendrecht
#2.png

Samen Dementievriendelijk: op 13 juni 2019 hebben diverse partijen uit Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard hun handtekening gezet onder de aanpak Dementie Vriendelijke Gemeente.

Dementie Vriendelijk Barendrecht

Wat is een dementievriendelijke gemeente? Dat is een gemeente die zich actief inzet om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Dit doen we binnen Barendrecht door de kennis over de ziekte dementie te vergroten (het herkennen van en omgaan met mensen met dementie). Verschillende partners werken actief samen om kennis en krachten over dementie te bundelen. Tevens stimuleren en faciliteren we burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Daarnaast kijken we hoe we begeleiding op maat mogelijk kunnen maken voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Wereld Alzheimer Dag

Op woensdag 21 september 2022 is het Wereld Alzheimer Dag. In Barendrecht is dan tweemaal de muzikale
theatervoorstelling ‘Helderman’ te zien. De voorstelling belicht de gevoels- en belevingswereld van een musicus die lijdt aan dementie. Theatermaker Thomas Borggrefe laat zich in deze solovoorstelling inspireren door zijn werk met mensen met dementie: gesprekken, ontmoetingen, naar muziek luisteren, stilte, er zijn zonder woorden. Na afloop van de voorstellingen gaat Thomas in gesprek met het publiek. Hij beantwoordt vragen en roept vragen op. De voorstelling is ’s middags om 14.00 uur te zien in Carnisse Haven aan de Noordersingel 30 en om 19.00 uur in Theater het Kruispunt op de Middenbaan 111. De kaartjes kosten €5,00 per stuk, inclusief een drankje na afloop. U kunt voor beide locaties reserveren via de kassa van het Kruispunt. Kaarten zijn ook online verkrijgbaar via www.theaterhetkruispunt.nl.

Cursus dementie

De gemeente Barendrecht heeft er in 2019 voor getekend dat zij samen met de inwoners, organisaties en professionals, dementievriendelijk willen worden, zijn en blijven. Vanuit een werkgroep met verschillende organisaties zijn wij heel hard aan het werk om Barendrecht Dementie Vriendelijk te maken. Iets wat landelijk heel hoog in het vaandel staat. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000. Iedereen zal te maken gaan krijgen met dementie in zijn of haar omgeving. Is het niet privé, dan wel in de supermarkt, op straat, in het theater of tijdens uw sport.

 

Eén onderdeel waarmee wij binnen Barendrecht druk bezig zijn, is bewustwording van de ziekte dementie, aandacht voor de ziekte dementie. Dat heeft een groot maatschappelijk belang! Als onderdeel daarvan bieden we inwoners, professionals, vrijwilligers, etc. een training aan. Dit is een tijdsinvestering van maximaal 2,5 uur en voor u kosteloos, maar voor mensen met dementie onbetaalbaar!

 

Heeft u interesse in het volgen van deze training? Meld u dan aan! Bij voldoende animo zal er een datum worden gepland en zal de training gaan plaatsvinden op een locatie in Barendrecht.

Samen dementievriendelijk.png

Dementiejournaal: om de maand komt er een Dementiejournaal uit in zowel De Schakel als online. Het Dementiejournaal is een belangrijke manier om u als burger, bedrijf en/of organisatie te voorzien van informatie en kennis over dementie. Het is belangrijk om met elkaar inwoners met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. Samen kunnen we Barendrecht dementievriendelijk maken en houden! Download de laatste versie hiernaast.

Dementiejournaal.png
bottom of page