top of page

Mensen Maken Barendrecht (9)


Rechts: Adrie Alderlieste


Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Adrie Alderlieste.


Naam: Adrie Alderlieste


Leeftijd: 81

Vrijwilligerswerk: begeleider bij De Toekomst.


Wat doe je?

Twee dagen in de week help ik op de dagbesteding met activiteiten voor de cliënten. Zij hebben geheugenproblemen, een fysieke of verstandelijke beperking of psychiatrische problemen. Om 9.00 uur word ik opgehaald en naar Ontmoetingscentrum De Oude Pastorie gebracht. Ik zet de koffie en help bij het klaarmaken van de warme maaltijd tussen de middag. De hele dag ben ik met de cliënten bezig, zoals helpen met puzzelen, knutselen of met breien. We hebben hier al heel wat dekens voor Roemenië gemaakt. Ik heb zelf de jongens die stage lopen leren breien! Als het zonnig is, gaan we wandelen of we zitten in de kerktuin. Ook ga ik soms mee op uitstapjes. Ik heb hier prettige ‘collega’s’, dat is heel belangrijk. Met Els Mans vorm ik een fijne twee-eenheid. Natuurlijk hebben we onze eigen taken, maar we hoeven elkaar maar even aan te kijken en we weten dat we het samen gaan klaren.


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

Ik ben begonnen als vrijwilliger in verpleegtehuis Swinhove in Zwijndrecht. Iemand van de kerk belde aan en zei: “Er is een mevrouw in de straat die vrijwilliger wil worden, maar ze wil niet alleen. Wilt u het samen doen?” Hoewel ik haar niet kende, zei ik ‘ja’ en we zijn door het vrijwilligerswerk goede vriendinnen geworden. Later was ik met mijn man betrokken bij de Seniorenbus. Hij was chauffeur, ik deed de planning. Zo heb ik geleerd met de computer om te gaan. Ook waren we samen actief bij MEE. We begeleidden bijvoorbeeld een bijna blinde mevrouw naar de dokter en winkels, tot mijn man helaas een hersenbloeding kreeg. Toen hij dagopvang nodig had, was De Toekomst net geopend. Ik ging altijd met hem mee naar ‘zijn vrienden’ omdat ik het fijn vond mee te helpen. Enkele weken na zijn dood ben ik weer naar De Toekomst gegaan. Het was even moeilijk, maar ik ben heel blij dat ik toen gelijk heb doorgezet, ook in de corona-periode. Ik doe het werk heel graag en het geeft mijn leven ritme en structuur. Ik heb hier zoveel fijne mensen leren kennen, van de medewerkers en de mantelzorgers tot de gezellige dames van de Snuffelmarkt.


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

Omdat ik zelf ouder ben, begrijp ik de cliënten beter die over vroeger willen praten. Ik herken de woorden en ik kan de tijd nemen om geduldig te luisteren. Het is geen werk dat je er ‘even’ bij doet. Als ik iedereen zou moeten noemen met wie ik ben opgetrokken… al die mensen blijven je bij.


Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

Er is hier geen dag zonder verrassingen. Ik lach wat af. Ja, het is hier altijd feest. Vooral als onze onmisbare koster Rob ineens op kroketjes trakteert!


Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de site: www.zorggroepdetoekomst.nl. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

38 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page