top of page

Mies Blom (86) over Welzijn op Recept: 'Iedereen heeft weleens een zetje nodig.'

hschrijvershof


Welzijn op Recept is er voor inwoners vanaf 12 jaar met lichte lichamelijke en/of psychische klachten waarvoor geen medische of psychologische behandeling noodzakelijk is. Via de huisarts komen mensen in gesprek met Nine, welzijnscoach bij KijkopWelzijn.

Hoe dit er in de praktijk uit kan zien, vertelt Mies Blom (86) ons:


Mies: “Een poosje terug zat ik met mezelf in de knoop. Vijf jaar geleden is mijn man overleden en in korte tijd overleden er nog meer mensen in mijn directe omgeving. Dat is het lastige aan ouder worden: er komt niets meer bij, er gaat alleen maar af. Ik heb liefdevolle mensen in mijn leven, maar de meesten daarvan wonen op afstand. Zoals ook mijn dochter die met mijn kleinzoon in Italië woont. Ik zou daar voor een maand naartoe gaan maar toen ik er was, begon corona. Ik heb daar uiteindelijk drie en een halve maand mogen wonen en onderdeel kunnen uitmaken van hun gezin. Eenmaal thuis viel alles me opeens tegen. Ik had er erg van genoten om iets bij te kunnen dragen.”


“Ik verzet me tegen mijn beperkingen en geloof dat dat me ook helpt. Toch kwam ik er niet uit. Na het gesprek met de huisarts vertelde hij over het bestaan van welzijnscoach Nine. Ik vertrouw de huisarts en wilde ook echt verder, dus ik ben op het aanbod ingegaan.”


Nine vertelt hoe ze te werk gaat als welzijnscoach: “De eerste keer ga ik uitgebreid in gesprek en laat ik mensen hun verhaal doen. Van daaruit ga ik kijken: wat mist er in uw leven, wat zou bij u passen? Als coach ken ik het aanbod in Barendrecht. Daardoor kan ik mensen op ideeen brengen en als dat fijn is, de eerste keer meegaan.”


Mies legt uit: “Uiteindelijk ben ik nu helemaal op mijn plek bij de koersbal op maandagmiddag, maar daar heb ik best wel even over getwijfeld. Ik was vooral bang dat ik, omdat ik niet wist of ik het wel kon, iemand in het nadeel zou zijn. Ik heb last van mijn hand en dat maakte me terughoudend. Maar dat was niet nodig. Niemand kijkt me boos aan als ik een keer mis en ik ben met open armen ontvangen. Het gaat ook niet alleen om het spel van de koersbal. We drinken halverwege koffie met elkaar en zo leren we elkaar kennen. Iedereen in de groep heeft wel wat of heeft een bijzonder verhaal. Het vertrouwen dat er onderling is, heeft me verbaasd en ook wel geraakt. Een oude kennis uit mijn jeugd uit Katendrecht van 92 jaar, komt elke week met het openbaar vervoer naar de koersbal omdat het zo gezellig is. Dan kan ik toch niet op de bank blijven zitten? Iedereen in de groep is op een andere manier een voorbeeld.”


“Iedereen heeft weleens een zetje nodig. Toen ik die periode in die dip zat, kon ik de mogelijkheden zelf ook niet meer zien. De gesprekken met Nine waren een eye-opener. Ik dacht: waar ben ik mee bezig, ik vereenzaam mezelf. Dat wil ik absoluut niet. Het kan zomaar gebeuren dat je gaat wentelen in je eigen ellende. Dat moet je bij jezelf bespeuren en dan moet je ook aan de bel trekken. Zoek hulp, ga naar de huisarts en vertel je verhaal. Maak het ook vooral niet mooier dan het is. Die neiging snap ik wel, maar daar heb je echt niets aan. Veel mensen schamen zich om te zeggen dat ze niet happy zijn. Iemand anders kan niet alles voor je oplossen, maar je kan het ook echt niet alleen. Je hebt dat zetje soms gewoon hard nodig. Je moet dit soort zaken ook zien als iets dat noodzakelijk is. Als je een brood nodig hebt ga je ook naar de supermarkt. Je mentale gezondheid is net zo belangrijk.”


Meer weten over Welzijn op Recept? Neem dan contact op met Nine Roman via: n.roman@kijkopwelzijn.nl of 0613737482.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page