top of page

Interview Wouter ter Braake over de opening van de Kom Erbij Maand.De Kom Erbij Maand wordt op 28 september feestelijk geopend door Wouter ter Braake.

Wie is Wouter en waarom is hij nu juist de aangewezen persoon om een lezing te geven die past bij het doel van de Kom Erbij Maand?

Voor Wouter ter Braake - schrijver, dichter en coach- is het belang van verbinding, zowel met jezelf als met anderen ontzettend duidelijk. Hij is een van de sprekers tijdens de feestelijke opening van de Kom Erbij Maand, waar hij zijn inspirerende verhaal gaat delen en mensen zal uitnodigen om elkaar beter te leren kennen.

Kun je ons vertellen hoe je bij KijkopWelzijn betrokken raakte?

Wouter: "Ik werd benaderd door KijkopWelzijn. Eerder had ik de organisatie leren kennen en merkte dat de missie van KijkopWelzijn eigenlijk dezelfde is als die ik heb. Na een ontmoeting met de drie dames van het Wijk-en Vrijwilligerswerk, Esther, Ciska en Miranda, kreeg ik een nog breder beeld van hun missie en doelstellingen. Wat me vooral aansprak, was het streven naar verbinding in de samenleving, iets wat ik als erg belangrijk beschouw.

Waarom vind je verbinding zo belangrijk?

"Ik geloof dat we tegenwoordig in een redelijk individualistische samenleving leven. Mensen lijken steeds meer op hun eigen eilandjes te leven en langs elkaar heen te leven. Dit heeft geleid tot een toename van eenzaamheid en een gebrek aan sociale samenhang. In Barendrecht, waar ik zelf ook woon, merkte ik daarnaast ook een sterk gemeenschapsgevoel. Maar iedereen is druk en belast, dus het is ook niet zo gek dat veel mensen met hun eigen leven bezig zijn. Toch is het belangrijk dat er organisaties zoals KijkopWelzijn zijn om de sociale banden tussen inwoners te versterken.

Kun je wat meer vertellen over je eigen levensverhaal en hoe dat verband houdt met het onderwerp verbinding?

"Mijn levensreis is er een geweest met veel uitdagingen. Ik ben opgegroeid in een moeilijke omgeving met alcoholisme en depressie. Op jonge leeftijd ben ik het ouderlijk huis ontvlucht en ging ik op zoek naar liefde en verbinding. In mijn jongere leven was dat zeker niet altijd op de meest handige manieren."

Hoe ben je begonnen met schrijven?

“Mijn schrijfproces begon eigenlijk pas later in mijn leven, na mijn pensionering. Ik schreef mijn eerste boek, "Waar een wil is, is een omweg," nadat ik al tientallen gedichten had geschreven. Deze gedichten kwamen voort uit mijn ervaring als coach, waarbij ik mensen hielp bij het ontdekken van wat hen tegenhield om vrijer te leven. Verbinding heeft niet alleen te maken met andere mensen, maar ook met verbinding maken met (gedeelten) van jezelf. Vaak draait het om het (opnieuw) vinden van verbinding met iets in het leven dat vrijheid geeft.”

Hoe denk je dat je boeken bijdragen aan verbinding tussen mensen en met zichzelf?

"Mijn boeken zijn een weerspiegeling van mijn persoonlijke ontwikkeling. Ze nodigen mensen uit om naar zichzelf te luisteren en hun innerlijke wijsheid te ontdekken. Het begint met het overwinnen van de angst om jezelf te laten zien en je creatieve zelf te omarmen. Creativiteit kan zich op talloze manieren uiten, of het nu zingen, schilderen of schrijven is. Het belangrijkste is dat het een deur opent naar verbinding, met jezelf en met anderen."

Wat ga je bezoekers bij de feestelijke opening van de Kom Erbij Maand meegeven?

"Ik wil graag delen dat verbinding begint bij jezelf. Durf jezelf te laten zien en te uiten, en laat je inspireren door anderen in plaats van ontmoedigen door critici. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen en waar je een stukje van jezelf in kunt leggen. Dat opent de deur naar echte verbinding, waarbij je niet bang hoeft te zijn voor afwijzing. Ik kijk er echt naar uit om met iedereen in gesprek te gaan en samen de betekenis van verbinding te verkennen."Ook voor deze activiteit kunt u contact opnemen met AutoMaatje. Klik hier voor meer informatie over Automaatje.


170 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page