top of page

Mensen maken Barendrecht (10)
BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Jan Boer (61), vrijwilliger drukwerk bij Sociale Repro Drukwerk Barendrecht van De Bondt Grafimedia.

Wat doe je?


“Ik werk vier ochtend in de week in de drukkerij en voer allerlei taken uit: papier snijden, lamineren, nieten, inbinden en ringbanden maken. Alles wat met het nabewerken van drukwerk te maken heeft.”

“Ik vind alles even leuk om te doen. Ik houd van handwerk en maak thuis ook allerlei dingen van hout. Zo heb ik een speciale mal met 23 gaatjes ontworpen voor de boormachine.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Ik ben opgeleid als bouwkundig tekenaar en heb jarenlang gewerkt in de bouw. Toen het slechter ging met de economie raakte ik werkeloos en ziek. Ik kon niet terug naar mijn oorspronkelijke werk en dreigde in de WIA terecht te komen. De re-integratie-medewerker van het UWV vond voor mij passend werk bij Drukwerk Barendrecht. Op 15 februari 2017 ben ik hier begonnen. Deze omgeving past heel goed bij mij. Ik heb veel ruimtelijk inzicht en dat is handig bij het bepalen van papierformaten en het snijdproces. Bovendien is de drempel hier laag: iedereen krijgt een kans. Ik ben zeer slechthorend en dat maakt de communicatie soms lastig. Twee jaar geleden kreeg ik een gehoor-implantaat en nu gaat het veel beter. Collega’s doen hun best om langzaam en duidelijk te spreken en dan kan ik hen verstaan. En inmiddels weten alle collega’s het gebaar voor ‘kopje koffie’.” Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Het is altijd fijn om hier naartoe te gaan. Vroeger, op kantoor, waren veel mensen gesloten. Hier zijn de mensen open en kan ik grapjes maken met mijn leuke collega’s. Laatst kwam mijn oude buurman aan de balie met een opdracht. Zo krijg ik veel meer contacten. Het mooiste is dat ik drukwerk kan doen.”

“Thuisblijven is niet goed voor je. Je hebt afleiding en werk nodig. Ik kan iedereen die problemen heeft, aanraden om hier te komen werken.”


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

Peter Posthumus, filiaalleider van Drukwerk Barendrecht, vertelt: “Bij ons werken betrokken mensen in een arbeidsgewenningstraject. De medewerkers hebben bijvoorbeeld een taalachterstand of een fysieke of mentale beperking. Maar ook reguliere vrijwilligers die een of meerdere dagdelen gezellig bezig willen zijn, kunnen bij ons terecht. Bij ons doen ze werkervaring op, leren nieuwe vaardigheden of hebben een zinvolle dagbesteding. Bij de Sociale Repro krijgen de medewerkers erkenning, collegialiteit en voldoening. Zo houden we mensen met een sociale achterstand betrokken bij de maatschappij. Onze opdrachtgevers zijn vaak lokale verenigingen, stichtingen en kerken, die deze meerwaarde belangrijk vinden. Binnen De Bondt Grafimedia kunnen wij bijzondere opdrachten uitvoeren. Jan heeft een groot talent voor handwerk en dat is precies waar wij in gespecialiseerd zijn.” Informatie.

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de site: https://www.de-bondt.nl/social... Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, https://vrijwilligerswerkbaren...tel. 0180-691802.

151 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page