top of page

Mensen maken Barendrecht ( 8 )
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Janny Brummelink.


Naam: Janny Brummelink-Bleijenberg


Leeftijd: 73

Vrijwilligerswerk: bestuurslid bij de PCOB Barendrecht-Heerjansdam.


Wat doe je?

De PCOB is een landelijke beweging die opkomt voor alle senioren in Nederland en waarin de leden, zelf ouderen, actief participeren. Onze lokale vrijwilligers geven praktische hulp, zoals ondersteuning bij belastingaangifte, en omzien naar elkaar bij lief en leed. We organiseren contactmiddagen, reisjes en activiteiten. Ook is er een Vrijwillig Ouderen Adviseur die de weg weet in alle voorzieningen voor ouderen. Als secretaris houd ik de administratie bij, schrijf artikelen voor ons tijdschrift ‘Ontmoeting’, organiseer mede bijeenkomsten en faciliteer de ruim 40 vrijwilligers, op wie wij heel trots zijn.


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

Ik heb mijn hele werkzame leven met hart en ziel in het onderwijs gewerkt en kon na mijn pensionering het onderwijs niet loslaten. Daarom ben ik ook lid van de Raad van Toezicht van de Stichting PCPO Barendrecht en Ridderkerk. Bestuurswerk vind ik leuk, vooral secretariaat, dan ben je echt een spin in het web. Anderhalf jaar geleden las ik in het kerkblad dat de PCOB een secretaris zocht. Ik heb voorzitter Jaap van der Kooij gebeld en had een fijn gesprek met hem en bestuurslid Geertrui de Boom. Samen vormen we een goed, energiek team. Wij zijn relatief jong, de meeste van onze 420 leden zijn tachtigplus.


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

Als bestuur van PCOB zijn we gesprekspartner voor de gemeente, bijvoorbeeld over wonen, zorg, huisvesting en mobiliteit. We behartigen dan de belangen van ouderen. Zo hebben we samen met KBO en het Diaconaal Platform opgetrokken om AutoMaatje naar Barendrecht te krijgen. Ik krijg veel telefoontjes van de leden. Op praktische vragen, zoals ‘Waar vind ik een notaris’, kan ik meestal een antwoord geven of doorverwijzen. Ik hoor ook veel persoonlijke verhalen. Als PCOB staan we heel dicht bij ouderen en kunnen hen bemoedigen. Onze Lief en Leed werkgroep bezoekt zieken en stuurt kaarten met verjaardagen en huwelijksjubilea. Op de gezellige contactmiddagen komen circa tachtig bezoekers. Ik heb ontdekt dat ik nog veel kan leren van oudere mensen. Mijn wens voor de PCOB is dat veel jonge senioren zich aanmelden als lid om het voortbestaan te waarborgen. We hebben jullie nodig!


Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

Voor de kerstviering in 2019 in de Dorpskerk nodigde ik leerlingen van basisschool Het Kompas uit. Zo’n zestig kinderen van 7 à 8 jaar oud kwamen zingen en hadden voor alle ouderen een boekenlegger gemaakt. De sfeer was heel bijzonder. Veel ouderen luisterden ontroerd en vertederd. Het was heel mooi dat oud en jong dit feest zo samen konden vieren.


Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de site: https://www.pcob.nl/afdelingen/barendrecht-heerjansdam/. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-229019.

77 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page