top of page

MENSEN MAKEN BARENDRECHT: AAD VERMASEN


BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Aad Vermasen (67), secretaris van Biljartvereniging Carnisselande


Wat doe je?

“Vier dagen per week beman ik ‘Barretje het rood witte gele biljartballetje’ in de kantine van sporthal De Riederpoort. Ik zet koffie, schenk drankjes en maak broodjes, patat en slaatjes voor de leden die komen biljarten. Daarnaast doe ik de inkoop, de ledenadministratie, coördineer de andere bar-vrijwilligers en onderhoud de relaties met de gemeente, de beheerder van de sporthal en de sponsors. Met mijn medebestuursleden organiseer ik activiteiten zoals toernooien, een barbecue avond, een haring party of een kerstbrunch. Al voor achten ga ik de deur uit en pas na vijven kom ik weer thuis. Alleen op dinsdag ben ik ‘vrij’.”


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen? “Ik heb altijd gespeeld bij Biljartvereniging Vriendenkring in Barendrecht tot ik vanwege mijn medische conditie moest stoppen. Mijn vrouw zag een advertentie voor de senioren biljartclub in De Schakel, maar ik zag mezelf écht niet tussen ‘die oudjes’ spelen. Toch heeft mijn vrouw gebeld, ik ben gaan kijken en nooit meer weggegaan. Op maandag en dinsdag staat er iemand anders achter de bar en ik speel zelf competitie op de maandagmiddag. We noemen onszelf de gezelligste senioren Biljartvereniging van Barendrecht en dat zijn we ook. De sociale contacten zijn belangrijker dan de caramboles. We zijn vijf dagen per week open. De club is begonnen in 2005 met 4 leden en nu zijn er 65 leden. Allemaal mannen, ja. Ons oudste lid van 89 komt nog altijd op de fiets naar ons toe.”


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander? “Ik vind het heel fijn om hier mijn bezigheid te hebben. Mijn dag is geslaagd als iedereen het naar zijn zin heeft. Als de biljarters genieten van het spelen en van ons eten en drinken. Ik zorg ook voor andere bezoekers van de sporthal, zoals de leden van de Indoor Bowls Club: dan haal ik eerst beneden de bestellingen op en als zij pauzeren, staan alle drankjes klaar. Vanaf 1 oktober gaan we iets nieuws proberen hier in de kantine: elke vrijdagavond klaverjassen en jokeren, vanaf 19.00 uur. Ik hoop dat dit aanslaat.”


Welke gebeurtenis is je bijgebleven? “De opbouw van onze club hier. Wij speelden eerst in De Uitspanning op het Doormanplein, maar in 2017 stonden we van de ene dag op de andere op straat met onze keuen. Toen heb ik samen met de toenmalige voorzitter de gemeente gebeld en zij boden deze ruimte in de Riederpoort aan. Maar ja, daar stonden nog geen biljarttafels… dus hebben de toenmalige penningmeester, de heer B. Haan, en ik een begroting gemaakt en bij de Rabobank ingediend. Na drie weken kreeg ik een toezegging van 5000 euro uit het Coöperatiefonds. Toen gaf de gemeente ons ook 5000 euro en konden we van start. Zo langzamerhand hebben we drie biljarttafels en een complete kantine-inventaris bij elkaar. Inmiddels is het net een echt bedrijf geworden. Ik heb nog één wens: een mooie inrichting voor ons buitenterras.”


Inzetten voor een ander

Wil je zelf ervaren hoe gezellig biljarten is? Kijk op www.seniorenbiljartenbarendrecht.nl, mail naar a.vermasen@upcmail.nl of bel 06-51515212. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page