top of page

Mensen maken Barendrecht: Anneke de Haan en Marcel van de werken
BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag zijn dat Marcel van de Werken (82) en Anneke Haan (75). Ze zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van Indoor Bowls Club Barendrecht


Wat doe je?

Marcel: “Iedere woensdagmiddag vanaf 13.30 uur spelen wij Bowls in sporthal De Riederpoort in Carnisselande. Bowls is een traditionele sport uit Engeland. Het doel is om, net zoals bij jeu de boules, eigen ballen en die van het eigen team dichter bij de witte bal te krijgen dan die van de tegenstanders. We spelen op matten van 30 meter lang en vier meter breed, individueel of in teams van maximaal vier tegen vier personen. Onze 26 leden kunnen zich ook inschrijven voor toernooien door het hele land.” Anneke: “Bowls is een heel goede sport voor senioren die in beweging willen blijven. Je moet veel lopen, bukken en tillen, want de ballen wegen een kilo. Het is goed voor je richtingsgevoel en je concentratievermogen.”


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

Marcel: “Ik bowlde al jaren met mijn vrouw bij andere clubs. In 2005 hoorde ik dat we hier een club konden starten. Toen ben ik maar gewoon financiën gaan zoeken en mensen gaan werven, met een open dag en flyers. Het eerste toernooi heb ik nog samen met burgemeester Van Belzen geopend. Sinds de oprichting op 8 oktober 2005 ben ik voorzitter van I.B.C. Barendrecht.” Anneke: “Ik zag in De Schakel dat de club leden zocht en ben een keer gaan kijken. Ik vond het gelijk leuk. De leden zijn sportief en gezellig. Op de laatste ledenvergadering werd gevraagd wie het secretariaat wilde overnemen. Niemand deed wat, dus stak ik mijn hand op. Het moet toch gebeuren?”


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

Marcel: “Leden krijgen is een gunst. Leden houden is de kunst. Naast de sportieve prestatie staat het sociale aspect hoog in het vaandel. Je let een beetje op elkaar. Als iemand ziek is of geblesseerd, bellen we op. Als voorzitter onderhoud ik contacten met de gemeente en de beheerder van de hal waar we een eigen opslagruimte en kluisjes hebben. We zorgen voor de materialen zoals de matten en bowls voor leden die geen eigen set hebben en de financiën daarvoor.” Anneke: “De leden krijgen een attentie met kerst en Pasen en als de club wat te vieren heeft, organiseren we een feestje of een uitstapje.”


Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

Anneke: “Als ik goed gegooid heb, is mijn middag natuurlijk extra leuk. Maar soms mislukt alles en dan kunnen we ook verschrikkelijk lachen met elkaar.” Marcel: “Bowlen en organiseren zijn mijn lust en mijn leven. Ik ben heel blij dat we weer bij elkaar kunnen komen en ik hoop dat we nieuwe leden krijgen. Iedereen mag vier keer gratis komen meespelen.”


Inzetten voor een ander

Wil je zelf ervaren hoe leuk en gezond indoor bowlen is? Mail naar: marcovandrunen1939@gmail.com, of bel 010-4293626. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page