top of page

Mensen maken Barendrecht: Elly van Wijngaarden
BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Elly van Wijngaarden (74), ze doet bezoekwerk en organisatie bij de Zonnebloem.


Wat doe je?

“Ik zet me samen met 40 andere vrijwilligers in voor mensen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar. De Zonnebloem Barendrecht heeft ruim 100 deelnemers. We bezoeken hen een keer per twee of drie weken thuis voor een prettig gesprek. Soms kiezen ze voor een uitje: rondsnuffelen bij het tuincentrum, ergens lunchen of gewoon lekker wandelen. Plezier hebben met elkaar! Vanwege de coronamaatregelen is ons programma met groepsactiviteiten aangepast, maar in het najaar willen wij weer starten met onze bingomiddagen, een high tea en een jaarlijks uitstapje. Rond de feestdagen brengen we een attentie.”


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Ik had een drukke administratieve baan bij een elektrotechnisch bedrijf. Toen ik 13 jaar geleden, op mijn zestigste, stopte met werken, miste ik de reuring en de mensen. Na anderhalf jaar dacht ik: dit moet anders. Van mijn schoonzus hoorde ik mooie verhalen over de Zonnebloem en ik heb me aangemeld in Barendrecht. De coördinator heeft me gekoppeld aan twee deelnemers. Voor een oude dame was ik vooral een luisterend oor en de jongere mevrouw nam ik vaak mee uit. Ook mocht ik gelijk als begeleider mee op de vakantieweek van de regio Drechtsteden. Dat was zo ontzettend leuk! Na het tweede jaar werd ik gevraagd als hoofd van deze vakantieweken. In oktober begonnen de hoofdverpleegkundige en ik al met de voorbereidingen voor mei. Er konden 22 gasten mee en 22 vrijwilligers. Zeven jaar lang heb ik dit met veel plezier gedaan. Het is jammer dat het landelijke bureau van de Zonnebloem deze vakanties niet meer ondersteunt en dat we ermee moesten stoppen.”


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“In mijn baan heb ik goed leren organiseren. Het bezoekwerk bestaat vooral uit heel goed luisteren. Ik vind het ook fijn om creatief bezig te zijn voor onze deelnemers. Voor de vakantieweken verzorgde ik plakboeken. Iedere gast kreeg zo’n boek mee, met alle menukaarten, de gedichten die iedere dag worden voorgelezen en foto’s van de uitstapjes. Zo hadden ze nog maandenlang napret. De menukaarten en kaartjes bij attenties maken we met veel vrijwilligers, gezellig samen aan mijn eettafel. Natuurlijk zorg ik dan voor wat lekkers bij de koffie, want koken is mijn passie. Als oproepkracht kook ik ook voor de gasten in Hospice de Reiziger.”


Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“De eerste dag van de vakantieweek waren de gasten wat gespannen. Maar op het feestelijke slotdiner was iedereen altijd helemaal vrolijk. Een mevrouw die bij aanvang van de vakantie schuin in haar stoel hing, zat op vrijdag stralend rechtop. Dat raakte me. Na die eerste vakantieweek heb ik zitten janken, het was zo mooi wat er met de gasten gebeurde. Lachend zeiden mijn collega’s: ‘Daar hebben we er weer een voor de Zonnebloem!’”


Informatie.

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? De Zonnebloem zoekt naar bezoekvrijwilligers en ook een coördinator voor het bezoekwerk. Kijk op de site https://www.zonnebloem.nl/bare.... Op zoek naar een andere zinvolle taak? Kijk dan op de vrijwilligersvacaturebank, https://vrijwilligerswerkbaren...tel. 0180-691802.

76 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page