top of page

Mensen maken Barendrecht: Mieke Baan


BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Mieke Baan (64), tuinier bij de Kleine Duiker.Wat doe je?

"Ik help Mariëtte den Breejen bij het onderhoud van de siertuinen bij recreatieboerderij De Kleine Duiker, zoals snoeien en planten. Mijn inzet is flexibel, afhankelijk van het weer en hoeveel tijd ik heb naast mijn werk en het oppassen op de kleinkinderen. De tuinen zijn altijd open voor bezoekers van de boerderij. De vlindertuin is speciaal aangelegd met planten, struiken en bomen die vlinders aantrekken. We hopen dat mensen geïnspireerd raken in onze siertuinen om zo te kiezen voor een groene tuin en bij te dragen aan een mooiere, groenere wereld."


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

"Ik heb zelf een flinke tuin en kocht graag vaste planten bij Het Kwekerijtje van Mariëtte. Toen ik haar oproep voor vrijwilligers zag, dacht ik gelijk: ‘Kom maar op.’ Je hoeft juist geen grote kennis van planten te hebben om hier te werken. Wel de bereidheid om te leren en te werken volgens de aanpak hier: de aarde bedekken, het bodemleven niet verstoren en de wortels van de planten niet beschadigen. Dat betekent: niet schoffelen, maar met de hand wieden. Ik ben nog maar twee maanden hier bezig en ik vind het heerlijk. Iedere dag zien de tuinen er anders uit. Zodra ik het hek van De Kleine Duiker sluit, laat ik mijn sores achter. Met mijn handen in de aarde, de zon in de rug en op de achtergrond het geschreeuw van de pauw en het balken van de ezel."


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

"Als ik in de tuin bezig ben en bezoekers kan attenderen op iets moois zoals een bloem of een insect. Je ziet dan bij de bezoekers de verwondering over en bewondering voor het natuurlijke leven. Ik noem dat ‘passeermomenten’. Het moois ligt aan je voeten, maar je moet het wel zien. Ik hoop dat we hier over kunnen brengen dat wij als mensheid sámen met de natuur moeten leven.

Ik verzorgde rondleidingen in Diergaarde Blijdorp en ervoer daar ook de magie van de natuur. Kinderen hebben veel aandacht voor een klein verhaal dat hun nieuwsgierigheid wekt. Als je ze een olifantendrol laat zien, ontdekken ze dat die niet stinkt en dat er onverteerde strootjes in zitten. Dat vinden ze geweldig. Hopelijk kunnen we weer snel starten met de rondleidingen.

In Blijdorp heb ik ook de bijzondere interactie tussen mensen en dieren gezien, zoals de giraffen die een diep demente vrouw weer een glinstering van helderheid in de ogen bezorgden. Dat is heel ontroerend."


Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

"Ik was aan het werk in de vlindertuin en een van de bijenvolken, die achter de heg wonen, ging zwermen en belandde vlak bij me. Zo’n indrukwekkend gezicht: een kluwen van 40.000 zoemende diertjes. Ik heb de imker geroepen en binnen 20 minuten had hij ze weer allemaal in de kast. De bijen zijn onmisbaar voor onze voedselketen en het was uniek om er zo veel van zo dichtbij te zien."


Informatie.

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de site: https://dekleineduiker.nl/ Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, https://vrijwilligerswerkbaren...tel. 0180-691802.

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page