top of page

Mensen maken Barendrecht: Tonny SchopBARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Tonny Schop (69), gastvrouw bij de Bibliotheek AanZet Het Plein.


Wat doe je?

Iedere maandagmiddag ben ik in de Bibliotheek ‘t Plein. Mijn officiële taak is gastvrouw: ik ontvang bezoekers en beantwoord hun vragen. Waar staat mijn gereserveerde boek? Hoe kan ik iets opzoeken in de computer? Ik maak de gasten wegwijs in de bibliotheek. Verder spring ik in als de vaste kracht hulp nodig heeft met boeken terugzetten of opruimen na een bijeenkomst. Taken waarbij privacy een rol speelt, zoals het maken van reserveringen, hebben vrijwilligers niet. In de coronatijd was ik ongeveer de enige vrijwilliger die overbleef en heb ik ook een dagdeel in de bibliotheek in Het Kruispunt gewerkt. Inmiddels zijn er veel vrijwilligers, die ik ook een beetje mocht inwerken.

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

Ik had 42 jaar een heel drukke baan in het onderwijs. Ik had mezelf beloofd om een jaar niks te doen na mijn pensioen en dat heb ik ook gedaan, maar toen ging het kriebelen. Ik vind het fijn om buiten mijn eigen leven dingen te doen, iets voor mezelf. In het verleden zat ik in het bestuur van de peuterspeelzaal. In december 2018 stapte ik de bibliotheek binnen, eigenlijk voor mijn man, die is een nog grotere lezer. Spontaan vroeg ik: ‘Hebben jullie vrijwilligers nodig?’ Ik was gelijk welkom. Na al die jaren met jonge kinderen te hebben gelezen, wilde ik even geen voorleestaak hebben. Dat komt misschien wel weer. Nu vind ik het gastvrouwschap heel leuk. Zo blijf je op de hoogte van wat er in de wereld speelt, je kijkt buiten je eigen kringetje.

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

Als docent in het primair onderwijs heb ik veel kinderen leren lezen en grote ervaring met boekpromotie opgedaan. Daardoor kan ik goed advies geven over boeken voor het passende leesniveau. Ook voor kinderen met een taalachterstand, want in Rotterdam heb ik vooral aan kinderen met ouders uit het buitenland les gegeven. Ik vind het wel jammer dat er zo veel bezuinigd wordt in het bibliotheekwezen. Er is hier meestal maar één vaste kracht aanwezig. Ik doe graag wat, maar vrijwilligerswerk mag niet ten koste gaan van mensen die een baan zoeken.

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

Toen de bibliotheek ‘t Plein werd verbouwd, hadden we tijdelijke vestiging in de Waterpoort. Eigenlijk alleen voor het afhalen van gereserveerde boeken, maar we hadden ook een kleine voorraad boeken waar jonge en oude lezers spontaan uit konden kiezen. Ik vond het mooi om te zien hoeveel mensen daar kwamen en mij om advies durfden vragen. Die extra service werd erg gewaardeerd door onze vaste gasten.


Inzetten voor een ander

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de site: http://www.debibliotheekaanzet.nl/. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page