top of page

Mensen maken Barendrecht: Willem van RijnBARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Willem van Rijn (62), butler bij KunstCreatief Barendrecht.


Wat doe je?


"Iedere woensdag ben ik bij KunstCreatief Barendrecht. Ik zorg dat de lokalen aan kant zijn, dat er voldoende materialen klaar staan en zet koffie. Ik houd de voorraad bij en doe klein onderhoud. Ik haal de lijsten leeg met de kunstwerken van de cursisten zodat er weer andere werkstukken geëxposeerd kunnen worden. Aan het begin van de corona-periode heb ik alle lokalen corona-proof gemaakt en de laatste tijd heb ik een flinke slag gemaakt met opruimen. Het is lekker afwisselend werk.”


Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Bijna veertig jaar heb ik voor de klas gestaan als docent Nederlands en Wiskunde in het VMBO. Afgelopen zomer heb ik definitief afscheid genomen van het onderwijs. Ik was me al een beetje aan het oriënteren op het leven als gepensioneerde en heb een paar keer gekeken op de site voor vrijwilligerswerk. In De Schakel zag ik een klein oproepje van KCB voor een huismeester. Ik loop altijd op te scheppen dat ik zo handig ben, dus ik ben op gesprek gegaan bij coördinator Inge Flohr. Zij heeft me uitgelegd wat de werkzaamheden zijn.”

“De Baerne was oorspronkelijk een huishoudschool, dus ik voelde me gelijk thuis in de ‘school’. Het is een gezellige en creatieve omgeving voor volwassenen en kinderen. Mijn kinderen hebben er ook gekleid en mijn vrouw volgt er een cursus botanisch illustreren. Ik ben graag onder de mensen. Bij de BV Barendrecht heb ik in 2000 de 35+ competitie opgezet. Dat is een onderlinge voetbalcompetitie die snel uitgroeide tot wel 24 teams. Zo heb ik veel vrienden gemaakt en ik voetbal nog steeds twee avonden in de week. Het is fijn om met elkaar iets te doen.”


Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

"Ik ben graag bezig. Omdat ik dingen doe die ik leuk vind, hoef ik me er nooit toe te zetten. Als butler bij KunstCreatief ben ik een soort conciërge. Een betaalde medewerker voor deze taken zou niet haalbaar zijn, de stichting draait op subsidies. Het is fijn te merken hoezeer KCB de vrijwilligers waardeert. In mijn andere vrijwilligerswerk, als chauffeur bij ANWB Automaatje, rijd ik nu veel ouderen naar de COVID-vaccinatie-locaties. Dat is ook hartstikke leuk om te doen. De passagiers zijn heel blij dat ze niet met openbaar vervoer hoeven en dat ik bij hen begeleid naar het prikken. Dat geeft ze een veilig gevoel.” Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“De eerste ontmoeting met Inge Flohr. Zij is zo’n positieve en inspirerende persoonlijkheid en gaat honderd procent voor KunstCreatief. Ik voelde me gelijk op m’n gemak en we hebben een goede werkrelatie opgebouwd. Ik hoop dat alle cursussen gauw weer mogen beginnen, dan gaat het weer leven in De Baerne.”

Informatie.

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de site: https://www.kunstcreatief.nl. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, https://vrijwilligerswerkbaren...tel. 0180-691802.

66 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page