top of page

Nine begeleid jonge mantelzorgers: “Jonge mantelzorgers hebben vaak heel goede voelsprieten"


Dementie in familie heeft niet alleen invloed op oudere mensen en hun partners. Ook jonge familieleden krijgen te maken met mentale en fysieke zorgtaken. Nine (26) werkt sinds anderhalf jaar voor KijkopWelzijn en houdt zich bezig met deze doelgroep: de jonge mantelzorgers. Dat jonge mantelzorgers geen uitzondering zijn blijkt wel uit de cijfers: Ongeveer een half miljoen jongeren van 16 tot en met 24 jaar zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen: in totaal gaat het om één op de vier jongeren. Dit publiceert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de Week van de Jonge Mantelzorger in 2022.


Wanneer is iemand een jonge mantelzorger? Een jonge mantelzorger groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dit kan een ouder zijn, een broer of zus, grootouders of iemand anders dichtbij. Deze jongeren worden door KijkopWelzijn ondersteunt door Nine en haar collega's. Wat Nine dan allemaal doet, vertelt ze ons. Het gaat vaak om informeren, jongeren het gevoel geven dat iemand ze begrjipt, hen helpen de taken in balans te houden en het ondersteuning bij mentaal welzijn. Het gaat verder dan: hier zijn wat leuke activiteiten, zodat je even niet aan thuis hoeft te denken. Mensen hebben behoefte aan een luisterend oor, omdat ze zelf het beste weten wat ze in hun gezin kunnen betekenen. En het is fijn als dat iemand is die niet uit dat gezin komt. Er zijn vaak loyaliteitsgevoelens, die ze niet zo makkelijk bespreken met de ouders. Het is fijn om bij een buitenstaander een verhaal kwijt te kunnen.


Niet perse zorg uit handen geven Wat opvalt als we met Nine praten is haar vertrouwen in de kunde van de jonge mantelzorgers: het is een vergissing om te denken dat we de zorg uit handen moeten nemen. Want uiteindelijk doen veel jonge mantelzorgers dat heel graag. Soms is het zelfs lastig voor ze om zich te herkennen in de noemer jonge mantelzorger. Veel jongeren hebben het gevoel: zorgen voor iemand die dat nodig heeft: dat doe je toch gewoon? Waar jongeren ondersteuning bij kunnen gebruiken is bijvoorbeeld het bespreekbaar maken van de impact van het verantwoordelijk zijn. Doordat de zorgvrager eigenlijk altijd voor gaat, komen andere afspraken in het gedrang. Er is minder tijd voor school als je je moeder vaak uit het ziekenhuis moet ophalen. Probeer je maar eens te concentreren op je toetsen als je vader net een nieuw hart heeft en nog weken in het ziekenhuis moet blijven. Jonge mantelzorgers hebben vaak heel goede voelsprieten, het zijn vaak erg sociale mensen. Er zitten dus zeker ook voordelen aan het zijn van een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers hebben ook veel aan elkaar, daarom gaan we ook elk jaar met elkaar op kamp. Het is heel fijn met elkaar te kunnen praten over dat geen enkel gezin perfect is.


Barendrecht wil een dementievriendelijke omgeving zijn Wat Nine nog meer wil bereiken voor 'haar jongeren' is helder: We gaan meer de scholen in, samenwerken met jongerenwerkers. Gastlessen geven op scholen. De gemeente Barendrecht heeft in ieder geval al de intentie uitgesproken om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Dus we hopen in de toekomst op nog meer brede samenwerking met scholen. Jonge mantelzorgers mogen wat mij betreft nooit het gevoel hebben dat ze de enige zijn. Want dat zijn ze absoluut niet.

28 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page