top of page

Omzien naar elkaar in Lief & Leedstraten

In andere gemeenten is het al een succes gebleken, dus kon Barendrecht niet achterblijven met de introductie van Lief & Leedstraten. Dit initiatief is erop gericht om buurtbewoners wat meer naar elkaar om te laten kijken en te helpen waar nodig. Een klein gebaar kan al groot effect sorteren. Afgelopen vrijdag was de aftrap, in het bijzijn van wethouder Reshma Roopram.


De officiële start vond plaats in zes straten: Notenhof, Mullerhaven, Paardenburg, Repelwei, Kersentuin en Keerweer. Een goed begin is het halve werk, weet Miranda Groen van KijkopWelzijn. “Het is bemoedigend dat Barendrecht de Lief & Leedstraten nu al omarmt. Elke straat die zich opgeeft krijgt van ons een bedrag van 100 euro. Dit is bedoeld om gedurende het jaar een aardigheidje te kunnen geven aan een buurman of buurvrouw die iets te vieren heeft of juist wat steun kan gebruiken. Een bos bloemen, taartje, reep chocolade of een kaartje door de bus: het hoeft niet veel te kosten om je gezien of gehoord te voelen. Omkijken naar elkaar en sociaal contact in de straat bevorderen: daar draait het om.”


Gangmakers


Voor elke Lief & Leedstraat wordt minimaal één gangmaker aangewezen die een coördinerende rol speelt bij de besteding van het budget en als ogen en oren van de straat dient. Het is niet ingewikkeld. Met het startpakket kan iedereen direct aan de slag. “We hopen dat steeds meer straten zich aansluiten. Steekkant en flatbewoners van Avenue Carré hebben zich ook al bij ons gemeld, dus dat is mooi. In de nabije toekomst willen we gangmakers uit verschillende straten ook graag met elkaar verbinden. Vanwege de coronamaatregelen kan het nu nog niet, maar in een later stadium zou het bijvoorbeeld een idee zijn om af en toe de hoofden bij elkaar te steken en ideeën en ervaringen uit te wisselen. Ook zou het geweldig zijn om ondernemers bij de Lief & Leedstraten te betrekken. Dat lokale winkels of supermarkten bijvoorbeeld eens een tegoedbon beschikbaar stellen, als extraatje om te benutten in een straat. Dan is er vanuit de maatschappij nog meer betrokkenheid.”


Potentie


Wethouder Roopram vindt het een prachtig initiatief. “Het bevordert onderlinge betrokkenheid in de straat en kan voor sommigen ook eenzaamheid tegengaan. Dus ik zie alleen maar voordelen. Sociaal contact in de straat heeft zeker meerwaarde. Buurtapps zijn inmiddels ook een bekend fenomeen, maar het idee van Lief & Leedstraten is nog een stukje persoonlijker. Het heeft veel potentie, zeker ook in Barendrecht!”


Interesse?


Ziet u het zitten om van uw straat ook een Lief & Leedstraat te maken en wil u dienen als gangmaker? Aanmelden kan via liefenleed@kijkopwelzijn.nl Er wordt dan een afspraak gemaakt om kennis te maken en de spelregels van een Lief & Leedstraat door te nemen.


96 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page